Flyreise, innsjekking og bagasje

Betaling på flyet  |  Bagasje  |  Innsjekking  |  Regler for gravide  |  Flyforsinkelser  |  Rullestol på flyet  |  Flyselskap  |  Mat og drikke på flyet  |  Sitteplasser og tilvalg på flyet  |  Taxfree


Betaling på flyet

På Freebird Airlines kan du betale kontant med tyrkisk lira, euro, norske, svenske og danske kroner. Du også betala med kort ombord, med VISA eller MasterCard.

På Jettime kan du betale med VISA, MasterCard og Dankort.

På TUIfly Nordic og Aegean Airlines kan du betale kontant med euro samt med norske, svenske og danske kroner. Du kan også betale med VISA og MasterCard.

Norwegian foredrar at du betaler med kort ombord, med VISA og MasterCard. 

På SunExpress kan du betale med VISA og MasterCard.

Flyselskapene kan endre sine betalingsregler på flyet uten at vi på Nazar får informasjon, derfor anbefales det at du selv leser gjeldende informasjon på ditt flyselskaps hjemmeside.


Bagasje

Pakkereise med charterfly

På alle charterreiser med Nazar, uansett flyselskap, gjelder at håndbagasje ifølge respektive flyselskaps vekt- og størrelsegrense er inkludert, mens innsjekket bagasje (også her gjelder respektive flyselskaps vekt- og størrelseregler) er et tilvalg mot en kostnad. På den måten kan du som reisende selv velge hva som passer deg best og hvor mye du vil betale.

Pakkereiser Holiday Collection, Nazar Collection, Premium Collection, Value Collection: 250 kr. per bagasje. 
Uspesifiserte reiser og Lucky 3/4/5/Pegasos: 300 kr. per bagasje. 
Kjøp på flyplassene i Norden: 400 kr per bagasje. 
Kjøp på reisemålet: flyselskapenes regler gjelder

Tenk på at om to reisende, som begge har valgt å kjøpe til bagasje, ønsker å pakke i samme koffert får denne veie maks. 32 kg. (unntak for Norwegian og TUIfly Nordic – se nedenfor). Eventuell bagasjeovervekt betales direkte til flyselskapet.

Barnevogner skal legges sammen og pakkes i spesielle beskyttelsesposer som for det meste finnes på flyplassen (iblant mot betaling). Vi anbefaler at man bruker Airshells eller lignende produkter da det reduserer risikoen for skade under reisen. Vær oppmerksom på at noen flyselskaper krever Airshells eller lignende produkter for at en skadet barnevogn skal erstattes.

Ta av ømtålige deler som lett tar skade, som hjul og kalesje. Husk at vognen transporteres i flyets lasterom med annen bagasje.
Vi anbefaler at du alltid tegner en reiseforsikring om du reiser med barnevogn da flyselskapets erstatninger til gjester for bortkommet eller skadet bagasje er begrensede.  

Skarpe gjenstander, som eksempelvis saks, kniv og neglefil, kan ikke tas med i håndbagasjen. Du får ta med deg en begrenset mengde væske gjennom sikkerhetskontrollen.  

*Reiser du på en pakkereise med rutefly – se mer lengst ned i dette avsnittet.


Aegean Airlines

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 23 cm (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 8 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 23 kilo per person
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad
Spedbarn: Barn under 2 år har lov til å ha med håndbagasje som veier inntil 6 kilo
Ekstra bagasje og spesialbagasje: Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre.


Freebird Airlines

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 20 (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 8 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 20 kilo per person
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad
Spedbarn: Barn under 2 år kan sjekke inn 10 kilo per person (ikke håndbagasje)
Ekstra bagasje og spesialbagasje:Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre. Her finnes en guide med bra informasjon som vi anbefaler at du leser.


Jettime

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 20 (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 5 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 20 kilo per person (inkludert håndbagasje)
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad. Les mer her om hvordan vognen skal pakkes.
Spedbarn: Barn under 2 år kan sjekke inn 10 kilo per person samt håndbagasje som veier maks. 5 kilo.
Ekstra bagasje og spesialbagasje: Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre.

Norwegian

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 23 (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 10 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 23 kilo per person. Merk at selv om to reisende velger å pakke i én og samme koffert, får denne fortsatt kun veie maks 23 kilo.
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad. Les mer her.
Spedbarn: Barn under 2 år kan sjekke inn 5 kilo per person (ikke håndbagasje)
Ekstra bagasje og spesialbagasje: Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre.


SunExpress

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 20 cm (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 8 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 20 kilo per person
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad for barn 0-23 måneder
Spedbarn: Barn under 2 år kan sjekke inn 20 kilo per person (ikke håndbagasje)
Ekstra bagasje og spesialbagasje: Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre.


TUIfly Nordic

Maks mål på håndbagasje: 55 x 40 x 23 cm (1 håndbagasje per person)
Maks antall kilo for håndbagasje: 5 kilo per person
Innsjekket bagasje: Maks 20 kilo per person (inkludert håndbagasje). Merk at selv om to eller flere reisende velger å pakke i én og samme reiseveske, får vesken veie maks 25 kg.
Barnevogn: Medbringes uten ekstra kostnad
Barn under 2 år: Kan sjekke inn 10 kilo per person (ikke håndbagasje)
Ekstra bagasje og spesialbagasje: Bestilles og betales før avreise direkte hos flyselskapet. Klikk her for å komme videre. 


Pakkereiser med rutefly

Her er flyselskapenes regler forskjellige og vektgrensene kan være ulike. Iblant er innsjekket bagasje et frivillig tilvalg, iblant er det inkludert i reisens pris. For mer informasjon om hva som gjelder, vennligst sjekk flyselskapets hjemmeside.


Innsjekking

Vi anbefaler at du er på avreiseflyplassen senest 2,5 timer før avreise. Skal du fly med Freebird Airlines eller SunExpress, åpner innsjekkingen 3 timer før avreise, og stenger 1 time før. På skjermene i avgangshallen kan du se hvor du skal sjekke inn. Husk å ta med deg reisebevis og pass.

For reiser med SunExpress gjelder online innsjekking, som er kostnadsfritt. Ønsker du å sjekke inn ved en bemannet innsjekkingsskranke koster det 5€ per person per vei (informasjon om norske kroner mangler for øyeblikket). Online innsjekking kan gjøres her (Check-In og velg Tour Operator). Du kan sjekke inn fra 36 – 4,5 time før avreise. Tenk på at online innsjekking skal gjøres for reiser både til og fra destinasjonen.

Her finnes en guide og god informasjon som vi anbefaler deg å lese.

Du sjekke inn online før du kommer til flyplassen. Det er ikke mulig å sjekke inn via automatene på flyplassen. Har du sjekket inn online, kan du levere koffertene dine direkte til SunExpress bag drop. Les gjerne mer på SunExpress hjemmeside.

Rutefly billetter - et personlig dokument

En del av våre reiser gjennomføres med rutefly. Nå for tiden brukes kun elektroniske billetter ved rutefly. Dette betyr at man kan reise ut på sitt pass om man ikke har billett med seg. Billetten kan skrives ut fra Min Reise-siden. Hovedreisende er ansvarlig for at hen er tilgjengelig på det telefonnummer eller den e-postadressen som denne har informert Nazar, for eventuelle viktige beskjeder.

Den elektronisk billetten er et personlig dokument. Det er viktig at ditt navn stemmer overens med det som står i ditt pass. Du kan nektes ombordstigning og innreise i landet om ikke opplysningene stemmer. 

Tilslutninger

Om du har bestilt tilslutningsreise (f. eks. innenlandsfly, tog eller buss) skal det være minst 4 timer mellom bytte av tilslutning og flygning. Under vintertid og om du reiser på større høytider kan større marginal behøves og vi anbefaler deg å ha mer marginal enn 4 timer. Vi anbefaler også at du kjøper ombookingsbare billetter så du kan booke om din billett ved en eventuell flyforsinkelse. Vi anbefaler også at øvrige arrangementer er av- og ombookingsbare.


Regler for gravide

For samtlige flyselskap gjelder andre regler enn nedenfor om man venter tvillinger, trillinger etc.
Kontakt vår kundeservice eller info@nazar.no for mer informasjon. 

Uansett graviditetsuke kan innsjekkingspersonalet be om at man viser frem et ”fit to fly-sertifikat”. Dette gjelder alle flyselskap. Kostnaden for et slikt sertifikat betales av gjesten selv. 

Merk at reglene for antall uke gjelder både for ut- og hjemreise. Om det for eksempel står at gravide kvinner ikke får fly etter uke 35, så gjelder dette også for hjemreisen.

Aegean Airlines

Til og med svangerskapsuke 36 går det bra å reise på flygninger innen Europa. Observer at også hjemreisen skal være innenfor denne perioden. Vi anbefaler sterkt at du tar med deg en legeerklæring på engelsk som samtykker til at du kan fly, denne fremvises ved innsjekk. Det skal framgå hvor i svangerskapet du er, både ved ut- og hjemreisedato. 

Freebird Airlines

Mellom uke 0 - 27 skal flyselskapet informeres ved innsjekk om graviditet og en legeerklæring på engelsk som samtykker til at du kan fly skal kunne framvises. Det skal også framgå hvor i svangerskapet du er, både ved ut- og hjemreisedato.

Mellom uke 28 og 35 skal nylig nevnte erklæring presenteres ved innsjekk.

Etter uke 36 får du ikke fly.

Merk at legeerklæringen skal være på engelsk og maks. 15 dager gammelt.

SunExpress

Mellom uke 0 - 36 gjelder ingen spesielle restriksjoner, men vi anbefaler at flyselskapet informeres om graviditeten ved innsjekking.

Etter svangerskapsuke 36 er det ikke tillatt å fly.

For deg som reiser med følgende flyselskap henviser vi til det respektive selskapets hjemmeside:

Jettime
TUIfly Nordic
SAS Charter
Norwegian


Flyforsinkelser

Tross at flyforsinkelser er relativt sjeldne kan dårlig vær ved avreise- eller ankomstflyplassen, tekniske omstendigheter eller annet forårsake større eller mindre forsinkelser. Om en slik situasjon oppstår kommer Nazars personale, i samarbeid med flyselskapet, til å gjøre hva de kan for at ventetiden skal bli så behagelig som mulig for deg og dine medreisende.  

Du kan ikke regne med å få erstatning for manglende/tapt forbindelse, taxi- og bussreiser, overnatting på hotell eller kostnader for telefonsamtaler til pårørende. I slike tilfeller anbefaler vi deg å ta kontakt med ditt forsikringsselskap.


Rullestol på flyet

Et begrenset antall rullestoler kan tas ombord på flyet. Informasjon om rullestol gis til vår kundeservice ved bestilling av reisen, senest 48 timer før avreise. Om Nazar ikke er informert om at du ønsker å ta med en rullestol på flyvningen, kan rullestolen bli avvist ved innsjekkingen.


Flyselskap


Aegean Airlines

Aegean Airlines er Hellas sitt største flyselskap. Aegean ble grunnlagt i 1999 og inngår i Star Alliance siden juni 2010. aegeanair.com 


Freebird Airlines

Freebird Airlines er et tyrkisk flyselskap, spesialisert på chartertrafikk. Selskapet ble grunnlagt i 2001 og har samarbeidet med Nazar siden 2004. Selskapet har en ny, moderne flåte bestående av bekvemme fly av typen Airbus 320 og Airbus 321.
freebirdairlines.com

Jettime

Jettime er et danskt flyselskap som startet sin virksomhet i 2020. Jettimes fly er av typen Boeing 737-700 og 737-800. jet-time.dk


Norwegian

Norwegian, et norsk flyselskap grunnlagt i 1993, flyr både innenriks og utenriks. Norwegian er Nordens største lavprisselskap og har cirka 45 % av markedet i Norge. Flyselskapet har en moderne flåte. norwegian.no


SunExpress 

SunExpress er et tyrkisk flyselskap, ble grunnlagt i 1989 og er et datterseslskap til Turkish Airlines og Lufthansa. SunExpress har en av Europas mest moderne flyflåte, bestående av typen Boeing 737-800. sunexpress.com

TUIfly Nordic

TUIfly Nordic er en del av verdens største charterflyselskapsgruppe, TUI Airlines. Der inngår også TUI Airways i England, TUIfly i Tyskland, Jetairfly i Belgia, Corsairfly i Frankrike og Arkefly i Nederland. Den kombinerte flyflåten til TUI Airlines består av drøyt 150 fly, hovedsaklig Boeing 737-800 og Boeing 757-200. tuiflynordic.no


Mat og drikke på flyet (pakkereise med charterfly)

Flymat er ikke inkludert i reisens pris, men må bestilles senest tre dager innen avreise. Dersom du har spesielle matbehov (vegetarisk, gluten- eller laktosefri etc.), må dette også bestilles senest tre dager før avreise. Observer at drikke koster ekstra og betales på flyet ved bestilling.

Mat på flyet serveres i form av ett lettere måltid som av og til kan være kald. Dette koster 229 kr per voksne og 119 kr for barn fra 2 til og med 11 år. Barn under 2 år blir ikke servert mat ombord.

Skal du fly med SunExpress skal mat forhåndsbestilles via deres hjemmeside, senest 36 timer før avreise.

Det er ikke tillatt å ta med egen mat om bord på flyet. Grunnen til dette er blant annet for å minimere rengjøring, kunne kontrollere avfallet av miljøhensyn samt kunne minimere risiko og besvær for personer med allergiske plager. Vi kan ikke garantere at våre flygninger er nøttefrie. Nøtter kan forekomme i maten eller tas om bord av andre passasjerer.

For bestillinger som gjøres senere enn tre dager før avreise, kan vi ikke garantere matservering om bord, men vi gjør vårt beste for å kunne arrangere dette.

Har du bestilt en pakkereise med rutefly kan du på de fleste reiser innen Europa kjøpe snacks eller mindre måltider ombord på flyet uten å forhåndsbestille.

Ønsker du å legge til mat på flyet i din eksisterende booking? Gå til Min reise eller kontakt vårt Holiday Center.


Taxfree

Charterreise og taxfree hører sammen!

De fleste av oss elsker å handle taxfree når vi skal på ferie. Nedenfor kan du lese mer om hvordan du kan bestille taxfree-varer; det varierer nemlig mellom de ulike flyselskapene. 

Har du bestilt en pakkereise med rutefly finnes taxfree noen ganger å handle ombord, men ikke til forsalg. Tilvalgene kan skille mellom flyselskapene og du kan se hva som tilbys på din flyreise ved å logge inn på din reise på flyselskapets egen hjemmeside. 

Aegean Airines

Det går ikke å bestille taxfree-varer når du flyr med Aegean Airlines. 

Freebird Airlines

Det går ikke å bestille taxfree-varer når du flyr med Freebird Airlines. 

Jettime

Når du flyr med Jettime kan du forhåndsbestille taxfree-varer både til ut- og hjemreise. Bestillingen kan gjøres 30-5 dager innen avreise for både ut- og hjemreise. For eksakt informasjon og for bestilling av taxfree-varer, logg inn i shoppen ved å klikke her. Ombord på flyet finnes et begrenset utvalg av taxfree-varer. 

Norwegian

Når du flyr med Norwegian kan du ikke forhåndsbestille taxfree-varer når du flyr innen EU, og kun utvalgte strekninger utenfor EU. Finnes taxfree tilgjengelig for din reise sendes en taxfree-katalog til den adressen som ble gitt ved bestillingen ca. 3 uker før avreise. Bestillingen kan gjøres 30-5 dager før avreise til både ut- og hjemreisen. For nøyaktig informasjon, og for bestilling av taxfree-varer, logg inn i shopen ved å klikke her. Ombord på flyet finnes et begrenset utvalg av taxfree-varer. 

SunExpress
 

Det går ikke å bestille taxfree-varer når du flyr med SunExpress.

TUIfly Nordic

Når du flyr med TUIfly Nordic kan du forhåndsbestille taxfree-varer både til ut- og hjemreise. Bestillingen kan gjøres 30-5 dager før avreise for både ut- og hjemreisen. For nøyaktig informasjon, og for bestilling av taxfree-varer, logg inn i shopen ved å klikke her. Ombord på flyet finnes et begrenset utvalg av taxfree-varer. 

Vær oppmerksom på at når du forhåndsbestiller taxfree-varer eller køper produkter direkte ombord på flyet er dette en avtale som er mellom deg og flyselskapet. Nazar tar ikke på seg ansvaret for forhåndsbestilling eller salg av taxfree-varer. Skulle noe være feil i forbindelse med kjøp av taxfree-varer ber vi deg vennligst kontakte flyselskapet direkte. 

Spørsmål om toll

For å vite hvor mye du kan handle tollfritt, når du har vært ute og reist, anbefaler vi det at du tar en titt på Tolletatens hjemmeside.


Sitteplasser og tilvalg på flyet

Når du flyr med Nazars charterfly kan du, på de fleste av våre flyvninger, forhåndsbestille sitteplasser på flyet. På enkelte flyvninger er det også mulighet for å forhåndsbestille ekstratjenester.
For informasjon om hva som gjelder for akkurat din reise - les mer her.

Har du bestilt en pakkereise med rutefly har du på en del flyvninger mulighet å forhåndsbestille plasser ombord mot en avgift. Oftest kan du også velge sitteplass gratis når du sjekker inn. Du kan logge inn på din reise på flyselskapets egen hjemmeside for å se hva som gjelder for din reise. Ditt referansnummer finner du ved flytidsinformasjonen på ditt reisebevis.