Sikkerhet på ferien

Vi håper at du får en deilig ferie og mange flotte minner med deg hjem.

For at du og alle andre i dine omgivelser skal få en god ferie uten ubehagelige overraskelser, har vi et par gode råd til deg.

 

Viktig informasjon 2024

I hele Middelhavet, er det observert en økt forekomst av maneter på grunn av vind, høyere havtemperaturer og havstrømmer. Kontakt med maneter kan forårsake smerte og kløe. Unngå kontakt med maneten, men hvis det skjer og du opplever smerte, legg det berørte området i bløt i varmt vann og unngå å klø. Oppsøk legehjelp ved symptomer.

Bra å vite på ferien din

Dørene til balkongen er ofte i glass, og du bør alltid forsikre deg om døren til balkongen er åpen eller lukket, og at låsen fungerer som den skal. Hold alltid dørene til balkongen låst når du ikke er på rommet.

Barn under 12 år bør ikke være alene på balkongen.

Når du ankommer til hotellet, anbefaler vi at du og din familie orienterer dere i omgivelsene og leser all informasjon om brannevakuering på hotellet.

Skulle du få fornemmelse av at det er oppstått røyk fra en brann, ber vi deg straks kontakte resepsjonen. Ser du røyk, skal du advare personalet på hotellet. Skulle brannen være like utenfor hotellet, skal du lukke alle dører og vinduer og varsle personalet.

Glem ikke å bistå andre gjester som kan trenge din hjelp i en nødsituasjon.

Du har selv ansvaret for dine verdigjenstander – også på rommet ditt. Derfor anbefaler vi at du bruker minisafen på rommet ditt.

Husk å ikke ta med deg mer penger enn du har bruk for når du oppholder deg på stranden eller ved bassenget

I Hellas går det mange hunder og katter fritt omkring. Vi frarå- der deg å klappe eierløse dyr på grunn av risikoen for infeksjoner. Skulle du bli slikket eller bitt av et omstreifende dyr, skal du vaske deg grundig med såpe på det gjeldende området samt kontakte en lege for konsultasjon dersom du får en infeksjon.

Det kan finnes tamme dyr på hotellet som eksterne firmaer benytter som underholdning for gjestene. Vi anbefaler å ikke delta i disse aktivitetene på grunn av helserisiko og av hensyn til dyrenes velbefinnende. Vi på Nazar støtter TUI-gruppens og internasjonale avtaler om dyrevelferd og mål om etisk behandling av dyr.

På mange hoteller og rundt omkring i byene finnes det hennatatovører som med henna tilsatt sort farge tegner midlertidige tatoveringer på huden. Vi advarer mot å få tegnet henna-tatoveringer da fargen inneholder kjemiske stoffer som kan være sterkt allergifremkallende.

Barn under 12 år må ikke ta heisen alene, men skal alltid ledsages av en voksen. Bruk ikke heisen i branntilfeller.

Magesyke er ganske vanlig i middelhavslandene, og det er din plikt som gjest på hotellet å holde en god hygiene for din egen og de andre gjestenes sikkerhet. Vask alltid hendene dine før du spiser mat, gå aldri uten sko – særlig ikke på toalettet, og skyll deg før du hopper i bassenget.

Husk å drikke mye væske. Mangel på væske øker risikoen for magesyke. Tenk på at alkohol og brus også har en uttørrende effekt på kroppen. Håndteringen av mat og drikke på Nazars hoteller blir grundig kontrollert hver dag, for alle våre hoteller har gjestenes velbefinnende og sikkerhet som høyeste prioritet.

Hotellet kontrollerer hygienen ved å ta prøver etter internasjonale standarder, og vi i Nazar følger denne prosessen meget nøye.

Hvis et jordskjelv finner sted, er det nødvendig å forholde seg rolig og raskt ta affære.

Hvis du er innendørs:

  • Søk tilflukt under et robust bord eller et annet sted hvor du ikke kan bli truffet av fallende skap, bokreoler eller andre gjenstander. En tom korridor kan også anbefales. Vær oppmerksom på ruter som kan knuse og forårsake glassplinter.
  • Hvis en brann bryter ut, skal du forsøke slukke den så raskt som mulig. Sørg for at brennbare gjenstander oppbevares på et sikkert sted. Når et jordskjelv inntreffer, er det vanligvis de etterfølgende brannene som fører til større katastrofer.
  • Løp ikke ut i panikk, men vent til et godt tidspunkt å forlate bygningen på. Ta hensyn til bygningens stabilitet samt risikoen for falte gjenstander som glass, tallerkener og lignende.
  • Ta trappen og bruk aldri heisen dersom et jordskjelv har brutt ut.
  • Hvis det er mulig, så hold døren åpen under jordskjelvet, så du hurtig kan forlate rommet og på forhånd planlegge hvordan du raskest kommer deg ut. 

Hvis du befinner deg utendørs:

  • Forsøk å beskytte hodet ditt mot fallende gjenstander, vegger, skilt osv. Et åpent område anbefales.
  • Hvis du er i bil, så stopp øyeblikkelig i veikanten og bli væ- rende i bilen for beskyttelse. Parker ikke ved viadukter og under broer da disse kan styrte sammen.

Etter jordskjelvet:

Vær forberedt på eventuelle etterskjelv som kan medføre ytterligere ødeleggelser. Unngå ødelagte bygninger som lett kan kollapse, og vær forsiktig hvis du er nødt til å gå inn i dem. Følg eventuelle evakueringsinstrukser utstedt av de lokale myndigheter via TV og radio, og hold deg oppdatert hos din Nazar-guide.

Det er vanlig med mygg under visse perioder og de trives spesielt ved høy fuktighet. Observer at myggstikk utenlands kan se og oppføre seg litt annerledes enn hjemme i Skandinavia siden det ikke er samme typen mygg. Det finnes myggmaskin eller myggspray å kjøpe, noe vi anbefaler å kjøpe på apoteket.

Akkurat som hjemme er det selvfølgelig sunn fornuft som gjelder når du tar del av nattelivet på ferien. Noen punkter som kan være bra å tenke på:

  • Gå ikke alene hjem på kvelden. Ta følge med venner eller ta en taxi.
  • Ikke la drikken din være uten tilsyn og ikke ta imot drinker fra mennesker du ikke kjenner.
  • Respekter hotellets regler for når det skal være stille på hotellområdet.

Ballongene som er fylt med lystgass har blitt et mer vanlig rusmiddel blant ungdommer på ferie. Vi vil gjøre dere oppmerksomme på å avstå fra disse ballonger da man aldri kan garantere innholdet.

Det kan ifølge helsemyndigheten være livsfarlig å inhalere lystgass i ren form, og kan også forårsake skader. Husk at Nazars personale finnes på plass for din skyld! Spar gjerne vårt servicenummer i din telefon.

Dybden på bassenget er oftest angitt ved bassengkanten. Orienter deg alltid om dybden før du hopper i vannet. Stup aldri i bassenget. Området rundet bassenget er ofte glatt, så vær forsiktig når du går her, og hopp aldri i vannet herfra.

De fleste hotell bruker fargede flagg ved bassengområdet som refererer til sikkerheten og mulige livreddere. De fleste hotell har separate bassengregler satt opp ved bassenget. Gjør deg kjent med hva flaggene betyr, bassengregler og les mer om svømmesikkerhet på neste side her i hotellboken.

Ved å kjenne til og følge grunnleggende sikkerhetstips- og retningslinjer kunne de fleste vannrelaterte ulykker vært unngått. Her har vi samlet noen råd for svømmesikkerhet:

BARN OG SIKKERHET I VANNET

  • Hold alltid et øye på ditt/dine barn. Når dere er i nærheten av vann skal barn til enhver tid være under tilsyn av en forelder eller foresatte.
  • Det anbefales at barn bruker armringer, men de kan på ingen måte erstatte oppsyn fra foreldre/foresatte.
  • Er dere i eller i nærheten av vann og vannpark/ vannsklier skal dere alltid ha kontroll på hvor ditt/dine barn er.
  • Selv om det er livreddere på vakt er det alltid foreldrene/foresatte som har ansvar for, og kontroll på, sine barn, også om dette innebærer å gå i vannet sammen med barna for å ha tilsyn. Livreddere holder vakt ved store områder, og det er ikke livredderens ansvar å overvåke individuelle svømmere/barn.

FØR SVØMNING:

  • Les alle basseng- og strandregler og råd før du svømmer.
  • Kontroller hvor den dype og lave delen av bassenget er.
  • Sjekk advarselsfl agg og skiltning ved basseng og strand, og gjør deg kjent med hva de betyr.
  • Området ved bassenget kan være glatt, så ikke løp ved bassengområdet. Sanden på stranden kan bli veldig varm så det anbefales å bruke bade slippers.
  • Aldri svøm i områder som er ”inngjerdet” for jet-ski og speedbåter, eller andre usikre områder.
  • Hold øye med skjær, klipper og plutselige forandringer i dybden.
  • Unngå å dykke eller springe fra klipper, brygger, moloer eller bassengmøbler. Å dykking eller hoppe i bassenget er som regel ikke tillatt.
  • Selv om du regelmessig svømmer i bassenger kan svømming i havet være veldig annerledes på grunn av kaldere vann, som reduserer avstanden du faktisk kan svømme.
  • Svøm aldri alene.
  • Svøm aldri etter å ha drukket alkohol.
  • Gjør deg kjent med hvor og hvordan du tilkaller hjelp. Slå alarm hvis du ser noen i nød i vannet.

HUSK OGSÅ, NÅR DU ER I VANNLAND OG VANNSKLIER:

  • Alle vannland og vannsklier har forskjellige regler, så husk å lese alle skilt før du eller dine barn starter å boltre dere i vannlandet og vannskliene.
  • Les og følg alle prosedyrer og sikkerhetstiltak gjeldende høyde, alder, svømmeferdighet og helsetilstand.
  • Vannskliene brukes på forskjellige måter, for eksempel i forskjellige posisjoner med eller uten baderinger etc.
  • Vanndybden kan variere ved forskjellige vannsklier.
  • Følg alle regler og råd, og spør eventuelle livreddere og hotellpersonale om du har noen spørsmål.

Husk at solen ved Middelhavet er svært sterk. Derfor skal du være ekstra forsiktig når du er ute i solen. Særlig mellom kl. 12.00 og 16.00 bør du være ekstra forsiktig og ikke oppholde deg i direkte sollys.

Bruk solkrem med høy solfaktor de første feriedagene og opphold deg under en parasoll. Etter hvert som du får farge, kan du senke graden på solfaktoren. Vær alltid omhyggelig med å dekke ditt barns hode med en hatt eller lignende for å beskytte barnet mot solstikk. Det er viktig å smøre ekstra høy solfaktor på barns skuldre eller la dem beholde t-skjorten på.

Trappene på hotellet kan være glatte, og derfor bør du alltid holde i rekkverket. Vær spesielt forsiktig i trappene rundt bassenget.

Drikkevannet i Hellas har en annen bakterieflora enn det du er vant til i Norge.

Derfor anbefaler vi at du ikke drikker vann fra springen og kun drikker vann fra flaske eller fra vannstasjonene, hvis du bor på et All Inclusive-hotell. Du kan også kjøpe vann i de fleste butikker og restauranter.

På mange strender er det sentre for vannsportsaktiviteter. Vi anbefaler at du leser nøye gjennom vilkårene før du benytter deg av noen tjenester ved slike sentre. Deres forsikringer anses for å være tilstrekkelige i Hellas og mange av de land som turistene kommer fra, men de er sjelden tilstrekkelige etter nordisk standard.

Ved leie av utstyr skal du be medarbeideren om å lese alt høyt og underskrive en avtale. Det er veldig viktig at du studerer dette materialet og setter deg inn i innholdet før du underskriver.