Deilige oppskrifter fra Tyrkia!

 

For mange er matopplevelsen og restaurantbesøkene en viktig del av ferien. For å komme i stemning for reisen har vi her samlet noen oppskrifter på tyrkisk mat som du selv kan lage hjemme i kjøkkenet.

Nyt måltidet og ha en god reise!

Start dagen med Menemen

Ingredienser

4 egg
1 tomat
1 løk
2 paprikaer eller fersk chili
50 gr. fetaost
Krydder: salt, pepper, oregano, mynte
 
Slik gjør du:

1. Skjær løken i ringer og stek dem i smør til de er myke og gjennomsiktige.
2. Tilsett finhakket tomat og paprika
3. Tilsett egg og rør rundt 3-4 min.
4. Tilsett ost og krydder
5. Server umiddelbart

Lag tyrkisk köfte

Ingredienser

500 g hakket lammekjøtt
1 ts finhakket rød chili eller chilipulver
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts salt
2 ss hakket mynte
2 ss hakket persille
Revet skall av ½ sitron
Salt og pepper


Slik gjør du:

1. Bland den hakkede løken med chili, hvitløk, salt, pepper, mynte og persille.
2. Form farsen til avlange kjøttboller og stek dem i olje på pannen i 5 – 6 minutter.
3. Server din köfte sammen med ovnsstekte poteter, tomatsalat og tyrkisk yoghurt med agurk og hvitløk.

Avslutt med lekker baklava

Ingredienser

1 rull (270 g) fryst filodeig
2 dl søt mandel, 2 dl pekannøtter,
2 dl usaltede pistasjnøtter
200 g mandelmasse
1-2 msk appelsinblomst vann (valgfritt)
150 g smør
Sirup:1 dl vatten, 1 dl sukker, 1 dl honning

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Tin filodeigen om den er fryst, og legg et fuktig håndkle over den.
3. Rist nøttene gylne i en tørr stekepanne. Grovhakk nøttene.
4. Riv mandelmassen og bland med nøttene. Smelt smøret.
5. Bruk en ildfast form og skjær filodeigen i ark som er på størrelse med formen.
6. Legg 3-4 ark filodeig i formen og smør rikelig med smør mellom hver. Fordel halv-parten av nøtteblandingen over og flat ut.
7. Gjenta prosessen ytterligere et lager.
8. Avslutt med 3-4 ark filodeig på toppen og smør også dem med smør.
9. Skjær baklavaen i 8 biter. Stek i 20min.
10. Kok opp vann, sukker og honning til sirupen. Slå sirupen over den stekte baklavaen.